Topi Suomalainen

Pituus: 180 cm
Seura: ORa
Synt.: 170979
Osoite: Tyyneläntie 17, 57210 Savonlinna
Puh.: 050-5142660
Ammatti: Kartoittaja, opiskelija (Mikkelin AMKK)
Tavoite 2001: Parantaa hiihtovauhtia ja saada suunnistuksen sama varmuus, kuin mitä se oli kaudella 1998-99.
Harrastukset: Kesäisin suunnistelu

HiSu-saavutukset

1996 SM-norm. 1., SM-pika 3., SM-viesti 1.

1997 SM-norm 3., SM-pika 2., SM-viesti 1.

1998 NMM-norm 7., NMM-pika 9., NPM-norm 5., NPM-pika 4., NPM-viesti 1., SM-norm 1., SM-pika 2.

1999 NMM-norm 1., NMM-pika hyl., NMM-viesti 1., SM-norm 7., SM-pika 2., SM-viesti 2.

2000 SM-norm 39., SM-pika 36.

Miten sinusta tuli hiihtosuunnistaja?

Aloitin suunnistuksen 7-vuotiaan oravanpolkukoulusta. Harrastin samaa aikaa myös hiihtoa ja yleisurheilua. Hiihtosuunnistukseen tutustui ensimmäisen kerran latusuunnistuskisoissa ollessani 10-vuotias. Samana talvena kävin ensimmäisissä hiihtosuunnistuskilpailuissani. Ensimmäisissä kisoissa eksyin heti K-paikan jälkeen ja odotin kunnes joku tuli neuvomaan, miten pääsen ensimmäiselle rastille. Tuloksena taisi olla 3.sija.

Oletko muuten hiihtosuunnistaja vai suunnistaja?

Nuorenpana olin talvisin hiihtosuunnistaja ja kesäisin suunnistaja. Viimeiset kolme vuotta olen ollut hiihtosuunnistaja ja panostanut siiten.

Millaiset ovat varusteesi tällä kaudella?

Kilpailu varusteeni: Rukan hiihtopuku, Karhun monot, Karhun sukset, Karhun sauvat, Karhun pipo ja Karhun/Yokon hanskat. Nordemark-karttateline, Suunto-rannekompassi, voiteluun Start, urheilujuomana äidin sekamehu, leireillä juon Extran-urheilujuomia, kilpailumatkat kuljen Fiat Marea:lla.

Sponsorit?

K-Map Kristian Liljeström tarjoaa minulle kesätöitä. Olen Hankasalmen suunnistuslukion kummiurheilija. Karhulta hankin sukset, sauvat ja monot. Suur-Savon Sähkö pitää minut ja seurakaverini energisinä. Voiteluvinkit tarjoaa Start. Matkustaminen on mukavaa Fiat Marea:lla. Oikea (pää)sponsorini lienee Kela, joka maksaa minulle opintotukea.

Olet tykitellyt vauhdikkaasti kesälläkin ja ottanut monen kovan kesämiehen päänahan. Kertaileppa vielä SM-normaalin kisaviikonloppua.

Kesän suunnistusmenestys tuli itsellenikin yllätyksenä, Jukolan jälkeen panostin täysillä hiihtosuunnistukseen. SM-normaalimatkalla oli tavoitteeni päästä finaaliin ja lähdin tekemään karsintaan huippusuoritusta. Tiesin, että vauhtiakin pitää olla, jos meinasi finaaliin mennä. Ensimmäistä ja toista rastia ennen tein pienet koukut, mutta en kiinnittänyt niihin suurempaa huomiota. Vauhti oli alusta asti kovaa ja ajatukset tiukasti kartassa. Rastivälit sai juosta tosi kovaa, kunhan muisti hiljentää ennen rastia: näin teinkin. Kolmanneksi viimeiselle rastille oli kilometrin väli ja otin jo siinä kaiken irti itsestäni. Rastipiste oli tiheikössä pistekumpare. Rastia ennen tiesin tilanteen:"Tämä kun löytyy suoraan, on loppu helppoa!" Rasti löytyikin hyvin ja ei kun vaan edelleen täysillä loppuun. Kävin ensiksi väärällä toiseksi viimeisellä ja siitä omalle rastille. Viimeiselle rastille tullessani kuulin jo kuulutuksesta oman nimeni. Armoton irvistys ja loppukiri, kuuluttaja hehkutti ja maali leimauksen jälkeen kuulin:"Ja ylivoimaiseen kärkeen!" Tuuletin hyvälle suoritukselle, sijoitus ei ollut niinkään tärkeä. Olin tehnyt sen mitä osasin. Lopputuloksissa olin 2. Hernelahden jälkeen. SM-pitkien voittaja Jouni Kahelin oli kolmas, minuutin minulle hävinneenä. Rankin pisteitä ropisi 93, missä on talvellekin haastetta.Sunnuntain finaali olikin sitten kauden huonoin suoritus. Pummasin 9 ja 10 rastia yhteensä 10 minuuttia. Haikosen Risto sai minut 9 km:n kohdalla 15 minuutilla kiinni. Pysyin peesissä maaliin asti, oli elämäni kylmintä kyytiä missä olen pysynyt. Matkalla pelkäsin että 1 km:n tievälillä en pysyisi vauhdissa, mutta kylläpäs pysyin, omaksi yllätyksekseni. Finaaliin ei ollut enää paukkuja, kun oli jo saavuttanut mitä lähti hakemaan. Oli kova lähteä keltaisella numerolla SM-finaaliin kuumassa ryhmässä, Janne Salmen ja kumppaneitten seassa.

Miten olet harjoitellut jollakin loka-marraskuun viikolla?

Vko 43, 23.-29.10.2000

Ma Sauvajuoksua PK1 40min , loikkaharj. 15min, yht.55min

Ti Sauvarinne PK1 40min,PK2 5min,VK1 5min,VK2 5min, MK 3min, yht 1h

Ke Rullahiihtolenkki tasatyötö+luistelu PK1 60min, PK2 25min

To aamu Mattotesti yht. 1h ilta Perusvoimaharjoitus+ juoksuverr. PK1 15min, Voima 55min

Pe Sauvajuoksuharj. suolla, vähän vetoja PK 50min, NK 5min, yht 55min

La Rullilla tasatyönnöllä Kolin rinne ylös 2kertaa yht. 25min VK Sauvakävelyvaellus Kolilla 4,5h

Su Sauvakävely + loikkaharjoitus PK1 45min, NK 15min, yht 1hyht.

12,5h Kommentit: Tehoviikko, viikonloppuna seuran leiri Joensuussa, sunnuntaina oli tarkoitus hiihtää Pärnävaaralla rullilla, mutta oli pakkasta.

Mikä hs-kisa on tuntunut tähän mennessä urasi parhaalta ja miksi?

Paras kisa Bulgaria 1999 Nuorten MM-kisojen normaalimatka. Maaliin tullessa tiesin että olin tehnyt sen mitä osasin, olin tyytyväinen, kauden tärkein kisa ja tein hyvän suorituksen, lähes täydellisen mielestäni. Olin ensimmäinen maaliintulija sarjassani, joten tuloksista ei ollut tietoa. Sijoitus selvisi aikanaan, oli ensimmäinen.

Tulevan kauden tärkein kisa ja tavoite siinä?

MC-katsastus Pärnävaaralla 31.12 näyttää missä mennään. SM-kisoissa on tarkoitus myös tehdä hyvät suoritukset, joihin olen itse tyytyväinen, sijoitustavoitteita en ole koskaan itselleni asettanut.